Un programa d’actes posa el focus en aspectes relacionats amb la salut de les dones

28 Mai 2019
Cartell programa de la Salut de les Dones 2019

Cada 28 de maig, les Regidories d’Igualtat de gènere i LGTBI de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena (MICOD), commemorem el Dia internacional d’Acció per la salut de les dones. Plegades organitzen tot un seguit d’activitats relacionades amb aspectes de la salut que preocupen especialment a les dones, perquè ho pateixen directament, no s’han visibilitzat prou o s’han tractat de manera insuficient

El passat 2018 es va portar a terme un Procés participatiu de salut i dones impulsat pel Departament de Sanitat i Salut Pública de l’Ajuntament d’Igualada del qual se’n van extreure conclusions i demandes de les dones molt interessants per a aprofundir en aspectes de la salut que són d’interès per a elles, i que moltes vegades no se’n troba resposta si no és des de l’àmbit privat.

L’aposta dels ajuntaments de la MICOD per a donar resposta a aquesta demanda s’ha transformat en una agenda d’actes que vol aglutinar activitats relacionades amb aquests temes sorgits com són la sexualitat de les dones, les discriminacions de gènere, la criança o els cicles vitals femenins.

Exposicions, tallers i cercles de dones per abordar els temes amb perspectiva de gènere

Un programa que s’ha iniciat aquest mateix dilluns amb una exposició sobre la reforma horària cedida des de l’Institut Català de les dones. Es pot veure al vestíbul d’Ig-Nova fins el dia 9 de juny i també arribarà a Vilanova del Camí de l’11 al 27 de juny al vestíbul de Can Papasseit. L’objectiu d’aquesta mostra divulgativa és sensibilitzar sobre la necessitat d’una millora d’organització horària des de la perspectiva de gènere i de les dones.

Aquest dimecres hi ha doble activitat programada. D’una banda, un taller de sexe per a joves emmarcat en el Programa de coeducació de la MICOD que serà dinamitzat per Dones amb Empenta, a Santa Margarida de Montbui. D’altra banda, a Vilanova del Camí, l’Ajuntament i el CAP de la mà de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat continuen aquesta setmana amb els tallers del Pla COMNOVA sobre habilitats parentals. Demà es dedica a l’expressió de sentiments i opinions. La trobada es farà a dos quarts de sis de la tarda, a l’Edifici d’Entitats. 

S’enceta la campanya ‘I love this red’ i una recollida solidària d’articles d’higiene femenina

L’agenda del 28 de maig dóna el tret de sortida també a la campanya I LOVE THIS RED per a trencar tabús sobre la menstruació que també podreu trobar a les xarxes socials de l’administració.

Igual que els dos anys anteriors també es proposa una recollida solidària d’articles d’higiene femenina (copes menstruals, compreses, tampons…) per als bancs de queviures de la Conca d’Òdena. A tots els actes programats hi haurà un espai físic destinat a la recollida d’aquests articles. 

El proper mes de juny també s’iniciarà un nou Cercle de dones amb un cicle de sis tallers sobre els cicles vitals i els arquetips femenins. Una agenda que la podreu trobar a qualsevol equipament municipal de la Mancomunitat (Igualada, Vilanova del Camí, Sta. Margarida de Montbui, La Pobla de Claramunt, Òdena, Jorba i Castellolí) o també a les xarxes socials i web de la Mancomunitat – www.micod.cat – o dels mateixos ajuntaments.